Keresztelés

Felnőtt keresztelés

A jelentkezők számának függvényében egyéni vagy csoportos felkészítés történik, amelyre a plébános atyánál kell jelentkezni.

Gyermek keresztelés

Az iroda nyitvatartási idejében az egyik szülő - de jó, ha mindkettő - személyesen jelentkezzen a plébános atyánál. A vele történt megbeszélést követően az irodában végezzük a gyermek anyakönyvezését a születési anyakönyvi kivonat bemutatása alapján.

Keresztelés időpontja mindig vasárnap 10:30

Keresztszülő csak római- vagy görögkatolikus vallású lehet, olyan személy, aki gyakorolja hitét (ha párkapcsolatban él, az rendezett egyházi házasság kell, hogy legyen) és aki a szülők segítségére lehet gyermekük vallásos nevelésében. Az egyik keresztszülő-jelölt mindenképpen meg kell, hogy feleljen a fenti követelményeknek, de az Egyház a család kérésére tanúként elfogadhat egy akár más vallású keresztszülő-jelöltet is, ha az vállalja a gyermek lelki fejlődésének keresztény szemléletű támogatását.

Amennyiben a keresztszülők lakhely szerint nem a keresztelési plébániához tartoznak, "Keresztszülői alkalmassági igazolás"-t kell beszerezniük. Személyes ismeretség esetén a plébános atya ettől eltekinthet.

Keresztnév, illetve védőszent megválasztásánál törekedni kell arra, hogy a név olyan szentre emlékeztesse a gyermeket, aki példakép lehet számára egész életében.