Karitász

HIRDETÉSEK

1. Karizmák Ünnepe

Főegyházmegyénk hagyományainak megfelelően, Pünkösdhétfőn, - június 6-án - kerül megrendezésre Máriaremetén a "Karizmák Ünnepe". A program évek óta négy-ötezer látogatóval Főegyházmegyénk egyik legfontosabb találkozója. Az elmúlt évtizedekben az egyházmegyei találkozó máriaremetei helyszínének okán is a Szűzanyát és a Pünkösdöt együtt hordozta. Szentatyánk ezt a hétköznapot Szűzanya ünneppé tette.

Itt küldjük a programterv linkjét: https://kim.katolikus.net/wordpress/karizmak-unnepe-2022/

Az ünnep házigazdája Dr. Erdő Péter bíboros úr. Az ő megbízásából ebben az évben is a Főegyházmegye Pasztorális Szakterülete végzi a koordinációt. A szervezési feladatokat a Katolikus Ifjúsági Mozgalom (KIM) önkéntesei látják el.

A Szent Erzsébet Karitász Központ munkáját be kívánjuk mutatni egy sátorban, továbbá a mellettünk lévő sátorban lesz a Szent Erzsébet Karitász -Szenvedélybetegsegítő Lelkiközpontunk, ahol beszélgető sarok várja mindazokat akik egyéni beszélgetéseket kívánnak folytatni.

Várjuk az Önkéntesek jelentkezést, a gyerek sarok, a kreatív foglalkozások vezetésére. Könyvbörzést is tervezünk.

Jelentkezni lehet segítőnek Vig Rita Máriánál, a titkarsag@karitaszkozpont.hu e-mail címen.A Szent Erzsébet Karitász Központ Facebook oldalán is lehet tájékozódni az adományok eljuttatásáról, illetve egyéb programjainkról.

https://www.facebook.com/szenterzsebetkaritaszkozpont


2. Erdő Péter bíboros atya idén júniusban ünnepli 70. születésnapját. Ebből az alkalomból szeretnénk számára egy személyes emlékkönyvet készíteni. Kiosztunk, eljuttatunk minden régióvezetőnek, csoportvezetőnek, csoportnak A/4 méretű, vastag, színes papírlapokat, ezekre lehet emlékeket, jókívánságokat írni, fényképeket tenni. Begyűjtjük és összeállítjuk belőle az emlékfüzetet. 

FONTOS, HOGY FEKVE TARTSUK A LAPOKAT ÉS A BAL OLDALÁN HAGYJUNK KI MIN. 4 CM-T, HOGY BE TUDJUK KÖTNI.

Néhány napon belül kivisszük a lapokat és legkésőbb 8-10 napon belül kérjük vissza őket. Aki tudja, elhozhatja a Karizmák ünnepére és ott átadhatja nekünk. Bíboros úr fenntartója az egyházmegyei karitásznak és nagyon sokat segít nekünk, támogatja, elismeri az plébániai karitászmunkát, többször fejezte ki köszönetét a helytállásunkért.


3. Május 20-án 6 kisbusszal és kisteherautóval újabb segélyszállítmányt juttatunk el, vittünk ki Kárpátaljára a Munkácsi Szent Márton Egyházmegyei Karitász Központba és kis településekre. Hálásan köszönjük mindenki segítségét, adományát, önkéntes munkáját, imádságát aki hozzájárul a segélyszállítmány sikeres célbajuttatásához. 

4. A Szent Erzsébet Karitász Központunk az idei évben is tervezi és szervezi a Karitász Nyári napközis táborok megszervezését:

Időpontok:

2022. július 4-8-ig, helyszín Budapest, Belváros Szent Kinga Közösségi terem, V. kerület Egyetem tér 5.

2022. augusztus 15-19-ig, helyszín Budapest, Óbuda, III. kerület.

A táborokra várjuk az Önkéntes segítők, támogatók segítségét.

A táborokra a jelentkezési lapot a későbbiekben fogjuk küldeni.

Jelentkezni lehet segítőnek: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu címen.

5. Menekültek fogadására nyitva álló helyiségünk: a VIII. kerületben a Lujza utca 27. szám alatt van továbbra is. Nyitvatartási idő: hétfő kedd valamint csütörtök, péntek : 15.00-18.00-ig, és szerdán 8-16.ig. 

Várjuk szeretettel az Önkéntes segítőket a Lujza utcai Segítő pontunkon.

Jelentkezni lehet: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu e-mail címen.

6. Szent László Raktár június 1-től zárva lesz. Köszönjük az eddigi támogatást és segítséget minden Önkéntesnek és felajánlónak!

A Szent Erzsébet Karitász Központ Facebook oldalán is lehet tájékozódni az adományok eljuttatásáról, illetve egyéb programjainkról.

https://www.facebook.com/szenterzsebetkaritaszkozpont

UKRAJNAI HÁBORÚ

Közel ezer éve annak, hogy Szent István királyunk hazánkat már felajánlotta a Szűzanyának. Ezt a felajánlást püspökeink azóta már többször megismételtek. Szent II. János Pál pápa, először 1982. május 13-án, majd 1984. március 25-én (a világ püspökeivel együttesen), végül 2000. október 8-án is Mária Szívének ajánlotta a világot. Ferenc pápa ehhez a felajánláshoz nemcsak püspökök, hanem papok közreműködését kérte, hogy ők is - ki-ki a maga helyén és a rábízott nyájjal együtt - részesei legyenek e komoly cselekménynek, és a köztük Krisztusban fennálló lelki közösségalkotás "ereje" ilyen módon is kifejezésre juttassa Jézus szándékát, aki a péteri sziklára épült Egyházat valódi lelki hatalommal ruházta fel, hogy az emberek üdvösségéért tegyen, miközben "az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt" (Mt 16,18). Az esemény "fatimai gyökerekkel" rendelkező vonatkozását fejezi ki, hogy Róma püspökének megbízásából Krajewski bíboros, pápai alamizsnás, ugyancsak március 25-én Fatimában ugyanezt a felajánlást végezte. (részlet Kovács Zoltán atya mariológus írásából: https://www.magyarkurir.hu/nezopont/a-mariologus-valaszol-mit-jelent-es-miert-ajanlja-fel-papa-oroszorszagot-es-ukrajnat-marianak)

Részlet a felajánló imából, amit mi is imádkozhatunk többször is:

Fogadd el, ó Anyánk, imánkat! Tenger csillaga, ne vesszünk el a háború viharában!
Te, az Új Szövetség frigyládája, mutasd meg számunkra a megbékélés lehetőségeit és útjait!
"Te, földi a mennyben", vezesd vissza a világot az isteni harmóniához!
Vess véget a gyűlöletnek, csillapítsd a bosszúvágyat, taníts meg minket megbocsátani!
Szabadíts meg minket a háborútól, őrizd meg a világot a nukleáris fenyegetéstől!
Rózsafüzér Királynője, ébreszd fel bennünk újra a szeretet és az imádság iránti igényt!
Az emberi család királynője, mutasd meg az embereknek a testvériség útját!
Béke Királynője, esdd ki a békét a világ számára!


Pénzt is tudunk küldeni a menekültek megsegítésére, a Szent Erzsébet Karitász Központ számlájára OTP Bank 11706016-20468198, Kárpátaljának közleménnyel, vagy a 1356-os adomány vonalra való telefonálással.