Karitász

HIRDETÉSEK

1. Nagy örömmel számolhatunk be, hogy 2022. április 22-én 9 mikrobusszal és kisteherautóval elvittük a az Esztergom -Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központja által összegyűjtött adományokat Kárpáltjai Plébániákra, kis településekre és Munkácsi Egyházmegyei Karitász Központba.

Hálásán köszönjük a tárgyi, természetben eljuttatott adományokat, mind a pénzbeli segítséget, amiből olyan tisztítósereket, tisztálkodási eszközöket tudtunk venni amire szükség volt Kárpátalján.

Az alábbi települések részesültek most az adományokból:

Rát, Plébánia, Gyerekotthon                                                  1296 kg
Oroszi, Plébánia                                                                       1018 kg
Bene, Plébánia
                                                                          784 kg
Bakos, Plébánia
                                                                         928 kg
Bakos, Plébánia
                                                                         919 kg
Kaszony, Plébánia
                                                                   1259 kg
Ardó, Plébánia
                                                                          858 kg
Munkácsi Egyházmegyei Karitász Központ
                       1338 kg
Munkácsi Egyházmegyei Karitász Központ                         834 kg


Vittünk: tartósélelmiszert, tisztálkodási eszközöket, mosószert, pelenkát, játékot, maszkot, kézfertőtlenítőt, matracokat.

Munkánkról a Beregszászi TV is beszámolt:

https://www.facebook.com/watch/?v=687745169163838

A Szent Erzsébet Karitász Központ Facebook oldalán is lehet tájékozódni az adományok eljuttatásáról, illetve egyéb programjainkról.

https://www.facebook.com/szenterzsebetkaritaszkozpont


2. Varrótanfolyam szervezését szeretnénk megvalósítani Kispesten menekült anyukák, és fiatal lányok részére.

Keresünk olyan személyeket, kik szívesen tartanának varrótanfolyamot.
Jelentkezni lehet: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu e-mail címen.


Kárpátaljára készülünk kijuttatni egy nagyobb segélyszállítmányt április 22-én pénteken. Az eddigi jelentkezések szerint 13 járművel megyünk, hétfőn lezárjuk a jelentkezési lehetőséget. Aki még jönne velünk saját mikrobusszal, vagy furgonnal, kisteherautóval, kérjük itt jelentkezzen: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu e-mail címünkre.

Kérjük a segítséget a raktári csomagolásban, pakolásban. Az alábbi adományokat gyűjtjük továbbra is:

 • ISKOLASZEREK, FÜZETEK, SZÍNES CERUZÁK, TOLLTARTÓK, TÁSKÁK kisiskolásoknak, általános iskolásoknak. Sok menekült család gyermekei már járnak itteni iskolába.
 • takaró, matrac, ágynemű (jó állapotú, tiszta);
 • tartós élelmiszer;
 • baba és felnőtt tisztálkodási szerek. Ruhát nem kérünk.

NAGYON FONTOS, HOGY MINDEN TÁRGYI ADOMÁNY JÓ MINŐSÉGŰ ÉS HASZNÁLHATÓ LEGYEN, ne kelljen szétválogatni, mert az nagyon lelassítaná a logisztikát. Csak olyan eszközöket, adományokat várunk, amiket az adományozó maga is szívesen kapna.

Karitász gyűjtőpontok az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében a plébániákon kívül:

 • Budapest, XIII. Szent László utca 26. - Nyitvatartás: munkanapokon és szombaton 8.00 - 18.00 óra között, vasárnap zárva
 • Budapest, V. ker. Március 15. tér, Belvárosi templom - Nyitvatartás: minden nap 9.00 - 16.30 óra között
 • Budapest, VI. ker. Rózsák tere, Árpád-házi Szent Erzsébet templom - Nyitvatartás: hétfőtől szombatig 7.30 - 12.00 és 15.30 - 18.30 óra között, vasárnap zárva.
 • Esztergom, Simor János u. 126. - Nyitvatartás: munkanapokon 9 - 15 óra között

Pénzt is tudunk küldeni a menekültek megsegítésére, a Szent Erzsébet Karitász Központ számlájára OTP Bank 11706016-20468198, Kárpátajának közleménnyel, vagy a 1356-os adomány vonalra való telefonálással.

A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban április 27-én szerdán 10.50 órakor kezdődik.Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://karitaszkp.hu/?page_id=1532

Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink.
www.karitaszkp.hu

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ | Facebook


Kedves Karitász Régióvezetők!

1. Ezúton is köszönjük a tartós élelmiszergyűjtésről beküldött beszámolókat. Összesen 35 Plébániai karitász csoport küldte be a gyűjtés eredményeit, melyből 11.906 kg tartós élelmiszergyűjtést tudtunk összesíteni.

2. Köszönjük a pénzbeli támogatásokat is, mely nagyon nagy segítséget jelent. A Szent Erzsébet Karitász Központ számlaszámra melyre a támogatásokat lehet utalni: 11706016-20468198, a közleménybe írják bele, hogy Ukrajnai háború, vagy Kárpátaljai menekültek segítése.

Adományok felajánlásával kapcsolatban e-mailt lehet írni: adomanyozas@karitaszkozpont.hu

3. Gyűjtünk az eddigieken felül ISKOLASZEREKET, FÜZETEKET, SZÍNES CERUZÁKAT, TOLLTARTÓKAT, TÁSKÁKAT kisiskolásoknak, általános iskolásoknak. Sok menekült család gyermekei már járnak itteni iskolába.

4. Kárpátaljára készülünk mikrobuszokkal, kisteherautókkal kijuttatni egy nagyobb segélyszállítmányt. 8-10 autóval mennénk előre meghatározott helyekre, előre leszervezve a fogadóhelyeket és a szállítmány tartalmát. Egy nap alatt fordulnánk meg, korán indulnánk és késő este, éjszaka érnénk vissza Budapestre. Keresünk olyan önkénteseket, akik tudnak hozni kisbuszt és kísérőt, hogy felváltva lehessen vezetni. Az utazást húsvét 2-3. hetére tervezzük, de még pontos napot nem tudunk megadni. Előzetes jelentkezéseket várunk a szenterzsebet@karitaszkozpont.hu e-mail címünkre.

5. Mellékelten küldjük a Katolikus Karitász kérésére az 1% -os kampány hirdetéseit.

6. Önkéntes munka lehetőségek:

 • Várjuk az Önkéntesek jelentkezését a Szent László utcai raktárunkba adományválogatásra, pakolásra.

Segítségre szükségünk van a NAGYHÉTEN az alábbi időpontokban: hétfő-kedd-szerda: 8-18-ig, csütörtök-péntek-szombat: 9-13-ig. Húsvét vasárnap és húsvét hétfőn zárva. Regisztrálni lehet az önkéntes munkára ezen a címen: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

 • Április 1-én megnyitottuk a Budapest, VIII. ker. Lujza u. 27. szám alatt levő kisraktárunkat azon menekültek számára, akik már elhelyezkedtek, befogadták őket, de szükségük van ruhákra, élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre stb.

NAGYHETI nyitva tartás:
Hétfőn, kedden: 15 - 18 óra között,
szerdán 8 - 16 óra között,
csütörtökön: 15.00-18.00-ig.
Nagypéntek, nagyszombat, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn zárva. Regisztrálni lehet az önkéntes munkára ezen a címen: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu

 • BOK csarnokban előre egyeztetett időpontokban, lehet jelentkezni, minimum 4 órás önkéntes munkára. Fontos információ: jelentősen megváltozott a menekültek ellátása, és száma, ezért csak kisebb létszámban tudunk Önkéntes jelentkezéseket fogadni.
  Nappali műszak : 8.00-20.00-ig
  Éjszakai műszak: 20.00- reggel 8.00-ig tart.
 • április 17-e nappal : HÚSVÉTVASÁRNAP
 • április 18-a nappal: Húsvéthétfő, Máltai Szeretetszolgálat kéri a segítségünket, nincsenek a műszakban önkénteseik.
 • április 20-a Éjszaka
 • április 23-a Nappal
 • április 25-e Nappal
 • április 28-a Nappal
 • április 30-a éjszaka.
 • ARÉNA Plázában az Adománygyűjtő pontra várjuk az Önkéntesek jelentkezését: alkalmanként: 10.00-18.00 óráig.

Időpontok:

 • április 23-a Nappal
 • április 25-e Nappal
 • április 28-a Nappal

7. A Szent Erzsébet Karitász Központ 40 fő befogadásról gondoskodik a XXII. kerületben közvetlenül, ahol van 9 fő általános iskolás korú gyermek. Szükségünk van a gyermeke iskoláztatásához tanszerekre. Várjuk a tanszerfelajánlásokat: füzetek, íróeszközök, tornazsákok, tornaruhák, tornacipők, egyéb iskolai eszközök.

8. Keresünk mozgássérülteknek való széket, amit zuhanyzóba be lehet tenni és - ami a lényeg - oldalra kihajtható karfájú. Így a kerekesszékből könnyebb átsegíteni a mozgássérülteket a zuhanyzóba.

https://unizdrav.hu/termek/2062/zuhanyzo-szek-karfaval?gclid=CjwKCAjwi6WSBhA-EiwA6Niok0XEA2hKTATw0rZ2LscYHAXHsl_gp0oFouhcjD5g4UyoTED9a6ftIhoC_LUQAvD_BwE

9., Karitász adomány pontok nyíltak az alábbi helyeken:

 • A Széphalom-Ófalu Karitászcsoport a környéken (Pesthidegkút, Nagykovácsi) befogadott menekültek részére ruhaneműt, tartós élelmiszert, tisztálkodási szereket, ágyneműt, törölközőt stb. tud biztosítani az alábbi időpontokban:

                       kedd délelőtt 11:00 - 12:00 között
                                 délután 16:30 - 17:30 között

               csütörtök délután 16:30 - 17:30 között.

Szükséges az előzetes egyeztetés, kapcsolat:
Zaymusné Szanka Judit
06-20/263-5066

 • A Szent László Plébánia, Havanna lakótelepen a karitász helyiségégében minden pénteken 15.00 - 16.30-ig, és szombaton 9.30 - 11.00-ig nyitva van. Előzetes egyeztetés alapján, egyéb napokon délelőtt, vagy 17 - 18 óra között is oda tudunk menni. Vannak mindenféle ruháink, és a stabil időpontokban péksütit, esetleg tartós élelmiszert is tudunk adni. Szívesen ajánlom ezt a lehetőséget azoknak a menekülteknek, akik Dél-Pesten kaptak szállást.

Cím 1181 Budapest, Csontváry u. 23.

Áldott NAGYHETI készületet kívánok
Csorba Gábor egyházmegyei karitászigazgató

NAGYBÖJTI TARTÓSÉLELMISZER-GYŰJTÉS

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia minden évben meghirdeti hazánk templomaiban a nagyböjti élelmiszergyűjtést.

A Tartós szeretet címmel meghirdetett országos gyűjtés során a templomokban az erre kijelölt helyen helyezhetik el felajánlásaikat, valamint az egyházmegyei karitászközpontok és adománypontok is fogadják az adományokat.

Az összegyűlt adományokból a Karitász önkéntesei állítanak össze élelmiszer-csomagokat, amelyeket még húsvét előtt eljuttatnak a rászoruló családoknak. A kisgyermekes családok esetében a csoportok édességgel, apró ajándékokkal is kiegészítik a csomagokat.

Hogyan lehet bekapcsolódni a gyűjtésbe?

Bármilyen tartós élelmiszer felajánlásával: liszt, cukor, rizs, tészta, búzadara, olaj, konzervek, zacskós leves, tartós tej, keksz, édesség, lekvár, kávé, tea - akár 1 kg liszt is segítség!

UKRAJNAI HÁBORÚ

"Mária megdicsőült személye a mennyben "a biztos remény és vigasztalás jeleként ragyog Isten zarándok népe számára"
(Lumen gentium
, 68 - a II. Vatikáni Zsinat dokumentuma).

158. Felajánlás Mária Szeplőtelen Szívének

Kedves Karitász Önkéntesek, Munkatársak, Testvérek az Úrban!

Különleges ünnep volt a tegnapi Mária ünnep. A háború gonosz szelleme, a bűn elhatalmasodása beárnyékolja napjainkat, de ezzel csak azt éri el a gonosz lélek, hogy még fényesebben hasít bele a bűn éjszakájába a megváltás fénye, az igazság fénye, a hit fénye, a szeretetláng fénye, Jézus maga. Az emberiség és benne mi is, választás elé kényszerülünk. "Legyen vége a gonoszok gazságának, tedd erőssé az igazat! Igaz Isten vagy, a szívek és vesék vizsgálója." (Zsolt 7,10)

Háború vagy béke, igazság vagy hazugság, szeretet vagy gyűlölet, remény vagy pusztulás, élet vagy halál. Az életünk és a társadalmi, közösségi életünk is határhelyzetre érkezett. Most igazán össze kell kapjuk magunkat, akik a szeretet végső győzelmét várjuk és vágyjuk az igazság és a szeretet kiáradását. Ezért is jó nekünk, karitászosoknak, mert a segítő tevékenységünk látható módon munkálja Isten győzelmét. Ezt mondja az Úr: "Megtudja minden egyház, hogy én vagyok a vesék és a szívek vizsgálója, és megfizetek közületek mindenkinek tettei szerint." (Jel 2, 23b)

Az idei Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnep a lelki felemelkedés különleges pillanata volt, mert Rómában a Szentatya bűnbánati szertartás keretében a Szent Péter-bazilikában felajánlotta Oroszországot és Ukrajnát Mária Szeplőtelen Szívének. Budapesten Erdő Péter bíboros úr a papsággal együtt, Magyarországon és világszerte sokan csatlakoztak ehhez a rendkívüli felajánláshoz.

Magyarország ebben is, mint sok más tekintetben is, elől jár a felajánlásban, hiszen közel ezer éve annak, hogy Szent István királyunk hazánkat már felajánlotta a Szűzanyának. Ezt a felajánlást püspökeink azóta már többször megismételtek. Szent II. János Pál pápa, először 1982. május 13-án, majd 1984. március 25-én (a világ püspökeivel együttesen), végül 2000. október 8-án is Mária Szívének ajánlotta a világot. Ferenc pápa ehhez a felajánláshoz nemcsak püspökök, hanem papok közreműködését kérte, hogy ők is - ki-ki a maga helyén és a rábízott nyájjal együtt - részesei legyenek e komoly cselekménynek, és a köztük Krisztusban fennálló lelki közösségalkotás "ereje" ilyen módon is kifejezésre juttassa Jézus szándékát, aki a péteri sziklára épült Egyházat valódi lelki hatalommal ruházta fel, hogy az emberek üdvösségéért tegyen, miközben "az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt" (Mt 16,18). Az esemény "fatimai gyökerekkel" rendelkező vonatkozását fejezi ki, hogy Róma püspökének megbízásából Krajewski bíboros, pápai alamizsnás, ugyancsak március 25-én Fatimában ugyanezt a felajánlást végezte. (részlet Kovács Zoltán atya mariológus írásából: https://www.magyarkurir.hu/nezopont/a-mariologus-valaszol-mit-jelent-es-miert-ajanlja-fel-papa-oroszorszagot-es-ukrajnat-marianak)

Részlet a felajánló imából, amit mi is imádkozhatunk többször is:

Fogadd el, ó Anyánk, imánkat! Tenger csillaga, ne vesszünk el a háború viharában!
Te, az Új Szövetség frigyládája, mutasd meg számunkra a megbékélés lehetőségeit és útjait!
"Te, földi a mennyben", vezesd vissza a világot az isteni harmóniához!
Vess véget a gyűlöletnek, csillapítsd a bosszúvágyat, taníts meg minket megbocsátani!
Szabadíts meg minket a háborútól, őrizd meg a világot a nukleáris fenyegetéstől!
Rózsafüzér Királynője, ébreszd fel bennünk újra a szeretet és az imádság iránti igényt!
Az emberi család királynője, mutasd meg az embereknek a testvériség útját!
Béke Királynője, esdd ki a békét a világ számára!

Továbbra is kérjük a segítséget a raktári csomagolásban, pakolásban és a fuvarozásban. Az alábbi adományokat gyűjtjük továbbra is:

 • takaró, matrac, ágynemű (jó állapotú, tiszta);
 • tartós élelmiszer;
 • baba és kisgyerek pelenka;
 • baba és felnőtt tisztálkodási szerek. Ruhát nem kérünk.

NAGYON FONTOS, HOGY MINDEN TÁRGYI ADOMÁNY JÓ MINŐSÉGŰ ÉS HASZNÁLHATÓ LEGYEN, ne kelljen szétválogatni, mert az nagyon lelassítaná a logisztikát. Csak olyan eszközöket, adományokat várunk, amiket az adományozó maga is szívesen kapna.

Karitász gyűjtőpontok az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében a plébániákon kívül:

 • Budapest, XIII. Szent László utca 26. - Nyitvatartás: munkanapokon és szombaton 8.00 - 18.00 óra között, vasárnap zárva
 • Budapest, V. ker. Március 15. tér, Belvárosi templom - Nyitvatartás: minden nap 9.00 - 16.30 óra között
 • Budapest, VI. ker. Rózsák tere, Árpád-házi Szent Erzsébet templom - Nyitvatartás: hétfőtől szombatig 7.30 - 12.00 és 15.30 - 18.30 óra között, vasárnap zárva.
 • Esztergom, Simor János u. 126. - Nyitvatartás: munkanapokon 9 - 15 óra között

Pénzt is tudunk küldeni a menekültek megsegítésére, a Szent Erzsébet Karitász Központ számlájára OTP Bank 11706016-20468198, Kárpátaljának közleménnyel, vagy a 1356-os adomány vonalra való telefonálással.

Imádkozva és a szeretet cselekedeteivel dolgozva a békéért, kívánok további áldott nagyböjti időszakot!

Hirdetések:

 • A következő karitász műsorunk a Mária Rádióban március 30-án szerdán 10.50 órakor kezdődik.
 • Korábbi műsoraink itt hallgathatók meg: https://karitaszkp.hu/?page_id=1532
 • Felhívom mindenki figyelmét, hogy a facebook- és weboldalunkon folyamatosan frissülnek a híreink. www.karitaszkp.hu, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ | Facebook
 • Fontos esemény közeledik: Zsuffa Tünde író, Cseke Péter rendező és Lezsák Sándor dalszövegíró jóvoltából lehetőséget kaptunk arra, hogy az Ég tartja a földet című, Árpád-házi Szent Erzsébetről szóló musical két főpróbájára menekült kárpátaljai családokat kísérhessünk el. 200-200 fő jöhet a 2 előadásra. Magyar nyelven tudók jöjjenek és az alsó korhatár 7-8 év. A karitász önkéntesei kísérhetik a családokat (az önkéntes kísérők száma max. 10-15% lehet). A vidékről érkezőknek a Szent Erzsébet Karitász Központ segít az oda- és visszautazásban, ha kérik.
 • Helyszín: Erkel színház (1087 Budapest, VIII. ker. II. János Pál pápa tér 30.)

Időpontok: 2022. április 7. csütörtök 11 óra és 19 óra

Az előadás időtartama kb. 2,5- 3 óra.

Várjuk a visszajelzéseket a plébániai karitász csoportok és a régióvezetőkön keresztül április 2-ig (szombatig), hogy hány fő menekültet tudnak hozni és hány kísérő jön velük, illetve szüksége lenne-e az utazásban segítségre.

A produkció védnökei Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek és Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere.

Ezen az előadáson való részvétellel nagyban segítjük a menekültek lelkiállapotának javulását, örömet adhatunk nekik, szeretetünkről újabb tanúságot tehetünk.

Köszönjük a szerzőknek, előadóknak, a vendéglátóknak, hogy lehetőséget biztosítanak nekünk erre.

TÖLTSÜK MEG AZ ERKEL SZÍNHÁZAT! ADJUNK FELEMELŐ LELKI SZERETETÉLMÉNYT A MENEKÜLT CSALÁDOKNAK!

https://www.magyarkurir.hu/hirek/az-eg-tartja-foldet-igazi-sztarparadenak-igerkezik-keszulo-szent-erzsebet-musical


TÁJÉKOZTATÓ A MENEKÜLT FRONTON


A Szent Erzsébet Karitász központ több mint két hete látja el az Ukrajnai menekültek fogadását Keleti Pályaudvaron a Katolikus Karitász felkérésére, akik Barabáson a határnál fogadják a menekülteket. A Szent Erzsébet karitász Központ Munkatársai és önkéntesei az első 10 napban egy másik segélyszervezettel közösen végeztük a tevékenységet minden nap 8.00-20.00, majd nagy változások álltak be. 4 napja a Keleti Pályaudvarra érkeznek a menetrendszerinti és a külön vonatok is, így sokkal nagyobb az ellátást igénylő menekültek száma.

Köszönjük a mindazok segítségét akik már önkéntes munkával, tárgyi, élelmiszer, tisztálkodási szer adománnyal, vagy pénzadománnyal segítettek! Isten fizesse meg a felajánlásaikat!

Ez a nehéz helyzet vélhetően hosszú ideig, akár több hónapig is el fog tartani, nekünk ki kell tartani és hosszú távra megoldani a segítségnyújtást.

Aki bármilyen módon segíteni szeretne, kérjük, hogy egyeztessen, írjon e-mail, hogy mire van szükség és igény, a szenterzsebet@karitaszkozpont.hu e-mail címre.

Elindítottuk a Keleti pályaudvaron a Koordinációs telefonunk, melyet az adott napon szolgálatban lévő Karitász Munkatárs - koordinátor vesz fel.

Karitász Keleti telefonszám:
30/5809467 ( Katolikus flottában ingyenesen hívható)

Hálásan köszönjük a sok meleg kabátot, takarót, de jelenleg nem tudunk fogadni ruhaneműt, sem a raktárunkba, sem a keleti pályaudvaron. Továbbá elegendő mennyiségű kutya, macska eledelünk van. Nem tudunk többet fogadni.

Enyhül az idő, így most már elegendő lesz a felhalmozott készlet is a meleg takarókból, kabátokból, így azokat már nem gyűjtünk.

Amire szükségünk van:
 • kis méretű tisztálkodási szerekre (sampont, tusfürdő, fültisztító pálcika ...). A sampont kifejezetten keresik.
 • borotválkozáshoz szükséges szettre (kis kiszerelésben, női -férfi egyaránt szükséges)
 • gyümölcsök: banán, narancs, mandarin (higiéniai okokból az alma, körte nem annyira előnyös)
 • ajakápoló (labello)
 • ásványvíz, kisüdítő, rostos lé, gyümölcs sűrítmények
 • szendvicset kisebb mennyiségekben elfogadunk : 50-100 db, de kérjük feliratozni a tartalmát, és kérjük, hogy ne papírszalvétába csomagolják. (több alkalommal elázott a papírszalvéta, és az nem volt továbbadható)
 • nagyon hálásak a kakaóért, kávéért, tejért (kis kiszerelésben, dobozban)
 • örömmel fogyasztanak, joghurtot, pudingot (kis kanál szükséges hozzá)
 • babaápolási cikkek közül a popsikrém nagyon hiányos, örömmel fogadunk kis, kiszereléseket
 • kézkrém is kelendő, kis kiszerelésben

Gyűjtünk matracokat, és ágyakat, melyekkel menekülteket befogadó szállásokat fogunk kialakítani az egyházmegye területén.