Nyitott Templomok Napja

Szeptember 16-án 15 órától egészen 21:30-ig várjuk sok szeretettel az érdeklődőket az Ars-Sacra Fesztivál keretein belül Zugligetbe. 

A hivatalos program: ITT

A Zugligeti Szent Család Templom felszentelésének századik évfordulóját ünnepli az idén. Fotókiállítás, koncert, helytörténeti séta és művészettörténeti bemutató várja az érdeklődőket. Fellép a Parafónia együttes, valamint a zugligeti kórusok.

100 éves a Zugligeti Szent Család Templom
Cím: 1125 Budapest, Szarvas Gábor utca 52.
Megközelítés: a 22-es, a 22A, a 222-es, és a 291-es autóbuszokkal.

Program
15:00 – 20 óráig a centenáriumi kiállítás megtekintése az altemplomban.
A Zugligeti Szent Család Plébánia 2017.május 17-én ünnepelte felszentelésének századik évfordulóját. Az egykori szőlőhegyek helyén az angolkisasszonyok emeltek templomot, majd az egykori nyaralóövezet benépesült és a város része lett. Az angolkisasszonyok kertjében hol teniszpályák álltak, hol orosz ostromágyúk, később pedig az NDK-s menekültek máltai sátrai. A sokat látott templom történetével ismerkedhetnek meg a látogatók, s a legfontosabb momentumokat és a templomi élet meghatározó közösségeit gyűjti egy csokorba a kiállítás.
15:00 „Jókedvében teremtette az Isten a Zugligetet.” Történelmi séta
Lukácsházi Luca vezetésével. Találkozás a Zugligeti út 64. számnál, a lóvasúttal szemben. A kb. egy óra hosszú sétán a résztvevők száma max. 30 fő. Jelentkezés a következő e-mail címen vagy telefonszámon: Szabó Sári, sariszeszich@gmail.com; 20-9821926.
16:30 „A mozaikok temploma” címmel a templomot bemutatja Nagy Sándorné Ildikó.
A templom ékessége a szentély belső falát díszítő hatalmas mozaik. A szecesszió stílusának gyönyörű és modern találkozása ez a bizánci gyökerekkel és a keresztény ikonográfiával. Érdemes közelebbről is megismerkedni az eredeti alkotói szándékkal, a mozaik szereplőivel, és a templom többi mozaikjával is. Művészettörténeti séta a szépség, a modernitás és a liturgia találkozási pontján.
17:30 – 18-ig Toronytúra 15 percenként (jó idő esetén). Egyszerre max. 15 fő.
A templom tornyába csak ritkán lehet feljutni, pedig gyönyörű kilátás nyílik onnan a budai hegyekre, Zugligetre, Virányosra, Rózsadombra, Pasarétre. Érdemes kihasználni ezt a ritka alkalmat és életre szóló élményt szerezni a torony párkányán sétálva.
18:00 Szentmise
18:45 A Parafónia együttes hangversenye
A „Zene Mindenkié” Egyesület közel 20 évvel ezelőtt azzal a céllal alakult, hogy értelmi sérült gyermekeket és fiatalokat megtanítson kottát olvasni, hangszeren játszani és együtt muzsikálni. Az Egyesület vezetője Erdős Katalin. Az egyesületben működő – szintén 20 éve alakult- Parafónia Zenekar olyan értelmileg sérült gyerekekből/fiatalokból áll, akikhez közel áll a zene és a muzsika. Azóta a gyerekek fiatal felnőttekké váltak, de a zene szeretete, a muzsika öröme a mai napig összetartja a csapatot. A Parafónia Zenekar 13 főből áll, akik egy speciális módszer –A Színeskotta módszer- segítségével tanultak meg kottát olvasni, hangszeren játszani és együtt muzsikálni. A Parafónia Zenekar főként klasszikus zenét játszik, a zeneirodalom- zenetörténelem nagyjainak speciális átirataiból – így műsorukon Bach, Vivaldi, Purcell, Gluck, Boccherini, Haydn, Mozart, Beethoven, Csajkovszkij, Schubert, Liszt, Grieg stb- művei csendülnek fel, de emellett magyar és másnépek dalait, népdalait valamint régi korok történelmi zenéit, táncait is előadják magyar és európai vonatkozásban egyaránt. A módszerhez hozzá tartozik, hogy a fiatalok között egy-egy zenei asszisztens ül, akik gyógypedagógusok, pedagógusok, zenészek, és segítik a fiatalok zenetanulását. A zenekar sok meghívást kap különböző helyekre. Sok, szép koncert áll már a hátuk mögött itthon, és külföldön egyaránt. Rendszeres koncertezőjük a Művészetek Völgyének, de játszottak már a Zeneakadémián és a Művészetek Palotájában is. A zenekar vezetője: Fabényi Réka Mária
19:30 A Forrás Kamarakórus hangversenye a Kodály-emlékév jegyében.
20:00 A Zugligeti Scholák és Nagy Ákos hangversenye
20:30 Taize-i imaóra
Taize és Zugliget neve régóta összeforrt egymással. Gyere, énekelj és imádkozz velünk! Az imaórán egy élő közösség részese lehetsz, és átélheted Taize-i találkozók belső békéjét, misztikumát és lelki ajándékait.
21:30 A program vége